Дни на японската култура в България продължават с уникална изложба във Варна. Експозицията „Среща на древното изкуство икебана и съвременната българска живопис“ ще бъде представена в морския град от 16 до 21 октомври във Фестивален и конгресен център (бул. „Сливница“ 2). Официалното откриване на събитието ще е от 18:30 ч. Входът е свободен за всички посетители.

Експозицията е съвместен проект на художници и икебанисти, които преплитат в едно културата и изкуството на България и Япония. Инициативата обединява артисти с един общ стремеж, а именно – да изтъкнат красотата в изкуствата на двете страни. Изложбата разкрива не само приликите и единството на различните култури, но и как традиционното изкуство може да продължава да се развива, допълва и обогатява, заимствайки от модерното.

Позовавайки се на знанията и опита на първоначалните майстори на двете изкуства, съвременните художници и икебанисти създават нови произведения, като интегрират своите визия и разбиране в класически идеи – среща на цвете с ваза, ваза с място, композиция с картина и всичко това в завършено произведение. Изложбата цели да даде възможност на два прекрасни свята да се свържат и да разкажат за красотата на древните изкуства. По време на експозицията „Светът на живописта и светът на икебаната“ гостите ще могат да се насладят на изяществото в културите на България и Япония.

Организатор на събитието е Ръководството на групата по икебана при Читалище „Ясна поляна“ в гр. Варна и Сдружение за Икебана „Кагецу“. Изложбата се осъществява със съдействието на Посолството на Япония в България, като част от програмата на 31-вите Дни на японската култура.

error: