Изключително силно българско присъствие ще има на престижния филмов фестивал в Торонто през септември.

Месец, след като триумфира с Кристалния глобус на Карлови Вари, „Бащата“ (реж. Петър Вълчанов и Кристина Грозева) ще бележи и кинофорума в Канада. Събитието ще се превърне в северноамериканска премиера на лентата, разглеждаща връзката между син и баща след смъртта на най-важната жена в живота им.

Преди десетина дни се разбра, че анимацията на романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“, дело на режисьора Теодор Ушев, ще има своята световна премиера именно там. Предишната работа на Теодор Ушев по текст на Георги Господинов беше „Сляпата Вайша“ – анимация по разказ на писателя, която донесе на българския аниматор номинация за „Оскар“.

Първи в списъка с филми, които ще бъдат представени в канадския град, беше „Кръвта на пеликана“. Заглавието е германско-българска продукция, а с участие в нея има и актрисата Яна Маринова. Филмът е заснет изцяло в България и с голям български екип. Неговата световна премиера ще бъде във Венеция на 28 август.

Продължението на българската копродукция „Белгийският крал“ – „Босият император“ също ще има прожекция в Торонто. Снимките към нея се състояха миналата есен, а пред камерата за комедията застана и най-голямата дъщеря на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин.

Художник на филма е Сабина Христова, гримът и прическите са на Петя Симеонова. Партньор на екипа в работата по тази съвременна притча е и екипът Митко Дамов. Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Премиерата на „Босият император“ у нас ще е по време на 24-ия „София филм фест“ през март 2020 г.

Майя Виткова – Косев пък бе избрана за участие в програмата Canada Goose на кинофестивала в Торонто. Режисьорката, която ще се включи с проекта си „Африка“, влезе в кратък списък от имена в бранша, които получават подкрепа чрез спонсори на инициативата Share Her Journey, подкрепяща жените в индустрията. „Африка“ е копродукция между България, Франция, Швеция и Румъния.

Филмовият фестивал в Торонто ще се проведе още следващия месец – от 5 до 15 септември.

error: