Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира на 15 януари 2021 г.

Традиционно събитието акцентира върху новото иранско кино, като тази година ще бъдат показани премиерно 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години.

Сред тях е „Шест метра и половина“ на Саид Рустаи с големите звезди Пейман Моади („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Навид Мохамадзаде („Лантури”, „Стадо без пастир”), отличен с редица награди от международни фестивали. Новият филм на Наргис Абяр („Дъх”) „На пълна Луна” също ще има своята българска премиера.

Новият филм на Наргис Абяр („Дъх”) „На пълна Луна” също ще има своята българска премиера. Големият фаворит на фестивала Фаджр в Техеран спечели водещите награди на форума за най-добър филм, режисура, главна мъжка (Хутан Шакиба) и главна женска роля (Eлназ Шакердуст), както и наградата на публиката от МФФ Талин. Историята проследява живота на влюбените Абдулхамид и Фаезе, чиято идилия е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга й се занимават с нелегална търговия, което може да доведе до фатални последствия за всички.

„Язовецът” на Казем Молайе идва в България с награда за най-добър филм от фестивала в Остин, награда на журито от МФФ Банкок и номинации за най-добър филм от фестивалите в Шанхай, Дака и Салерно. Филмът представя истрията на Суде и нейния син Матиар, който инсценира собственото си отвличане в опит да събере отново родителите си.

Новият филм на доайена на иранското кино Расул Садрамели „Животът ми във втори курс” е отличен с наградата за най-добра актриса (Соха Ниасти) на МФФ Москва и номиниран за „Златен Св. Георги”. Филмът е дебют за Соха Ниасти, на която партнират Али Мозафа („Минало”, „Последната стъпка”) и Бабак Хамидиан („Кипарис под вода”). Животът на две приятелки изцяло се обърква след като заминават на екскурзия в Исфахан.

„Пазачът на затвора” е вторият филм на Нима Джавиди след изключително успешния му дебют „Мелбърн”. Затворническата драма проследява усилията на полковник Джахид да расте в йерархията до момента, в който при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва и полковникът е изправен пред съдбовен избор. Сред актьорския състав откриваме Навид Мохамадзаде („Лантури”, „Стадо без пастир”), Мани Хагиги („За Ели”, „Мелбърн”) и Сетаре Песиани („Забранено за мъже”, „Лантури”). Филмът е с награда за режисура от МФФ Фаджр и с номинация за най-добър филм от МФФ Сао Пауло.

Sofia MENAR ще представи над 30 премиерни заглавия, които ще могат да се гледат онлайн на neterra.tv от 15 до 31 януари 2021 г.

error: