В части на Китай и Югоизточна Азия пазарите на живи животни и търговията с диви животински видове продължава, въпреки че според мнозина именно от подобно място в Ухан е започнала пандемията с коронавируса.

На оживен пазар в Индонезия са изложени мъртви прилепи за продажба. В китайската провинция Гуанкси могат да се видят котки в мръсни клетки, а наоколо различни видове убити животни са разположени на куп. В южната провинция на Китай Гуандун, разположена до Хонконг, се продават традиционни медицински продукти, направени със съставки от прилепи и скорпиони. За тези случаи, видяни през последния месец, разказва „Индипендънт“.

Английският вестник започна кампания за спирането на търговията с диви животни. „Докато унищожаваме природата, животните живят във все по-малки и по-малки пространств, а вирусите преминават от едно животнона друго“, коментира известната природозащитничка Джейн Гудол.

Докато пазарите в Пекин и Шанхай изглеждат чисти, в по-малките градове на юг и на запад в Китай, които се намират на повече от 1000 км от столицата, сякаш не са чули предупрежденията за заболяванията, които пренасят животните.

Пазарът „Томохон“ в Индонезия е известен сред посетителите с продажбата на диви животни и всекидневното заколване на кучета и котки. Въпреки че в страната има над 7000 заразени с коронавируса и над 600 загинали, миналата седмица той продължаваше да работа и на него можеха да се намерят прилепи, плъхове и влечуги.

Когато вирисът започна да се разпространява в Индонезия, местните власти наредиха пазарът да работи само сутрин. Сега вече те поставиха бариери и се опитват да контролират животните, които минават през пазара, но мярката дойде доста късно. Прилепите са популярна храна в някои провинции на страната, като особено популярно ястие е къри с кокосо масло и месо от бозайниците.

В края на февруари Китай наложи забрана на отглеждането и яденето на диви животни. Пазарите на месо отново са отворени в страната и засега мерките се спазват, но се очаква да бъдат вдигнати, когато премине кризата с Covid-19. Трябва да се отбележи, че хигиената на пазарите в страната е коренно различна в Пекин и Шанхай в сравнение с тази в провинциалните райони.

Търговията с диви животни и особено екзотични видове, които се използват за храна, медицина или дори за домашни любимци, е бизнес за милиарди долари. Пазари за подобни животни не са нещо необичайно из Азия.

Опитите да бъде спряна търговията често са еднопосочни. Продажбите са свързани с търсене от страна на потребители, които са готови на покупка, независимо дали е законна или не. Резултатите от случващото се са такива, че все повече животни влизат в списъка на застрашените видове и все по-често се разпространяват зарази.

error: