60 непоказвани досега кадри на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов ни пренасят в периода 1899 – 1933 г. сред щаба и воиниците от 23-ти Пехотен Шипченски полк по време на Първата световна война, портрети и семейни снимки.

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия Синтезис да показва автори, оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век.

Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна война заснема бойния път на 23-ти Пехотен Шипченски полк, като документира бойните полета, окопите, живота на войниците, несгодите и крайните лишения. Негови са и снимките от завръщането на полка в гарнизона в град Казанлък.

До края на живота си Петър Арнаудов остава верен на фотографията (умира през есента на 1960 г. на 81 години). Фотографското му ателие – малка барака в центъра на Казанлък (където днес е кино „Искра“) е средище на културната мисъл и важна част от творческия живот на града. То е изпълнено с оригинални фотографии – портрети и семейни снимки, част от които са включени в изложбата.

Малка част от неговия архив – стъклени плаки и хартиени фотографски копия – са съхранени от наследниците му, а за друга се предполага, че е в архивите на Националния военноисторически музей. Изложбата е резултат от шестгодишно проучване на архива на Петър Арнаудов от казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян, като подборът и техническата обработка на снимките също са негово дело.

error: