На 5 февруари се навършват 100 години от рождението на любимата на поколения деца поетеса Леда Милева. По този повод Столична библиотека заедно с Държавна агенция „Архиви“, Българският П.Е.Н. център, Съюзът на българските писатели, фондация „Гео Милев“ и издателство „Захарий Стоянов“ организират паметна вечер.

В периода от 5 до 8 февруари ще има и редица събития за най-малките читатели, посветени на творчеството ѝ. Зала в детския център вече пък ще носи името на Леда Милева.

С нейните детски стихове са отраснали не едно поколение българи. Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси. Творбите ѝ са превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.

„Блестящ преводач, ерудиран публицист и всички роли на Леда Милева в обществения живот, ни дават основание да съберем усилията на всички, свързани с живота и творчеството на Леда Милева – Държавна агенция “Архиви”, която наскоро получи нейното творчество – нейни ръкописи, и ние за първи път ще покажем част от тези ръкописи българският ПЕН-център”, чиито председател тя е била дълги години, Международна фондация “Гео Милев”, която подари на библиотеката около 300 книги от личната библиотека на Леда Милева и нейни творби“, казва директорът на Столичната библиотека Юлия Цинзова пред БНР.

В сряда вечер в американския център на Столичната библиотека спомени за нея ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, нейни родственици. На паметната вечер ще бъде валидирано и пощенско-филателното издание. То представлява една пощенска марка и специален пощенски печат.

Държавна агенция „Архиви“ ще представи в Столична библиотека документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика. Това са оригинални документи, ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите ѝ стихове. Те са написани от Леда Милева на 9 години през февруари 1929.

error: