На 11 и 13 декември почитателите на оперното изкуство ще имат възможност да се докоснат до един истински оперен шедьовър на 19 век. – „Макбет“ от Джузепе Верди. В концертно изпълнение световноизвестните български оперни певци Александрина Пендачанска и Кирил Манолов ще се представят с партиите на Макбет и лейди Макбет. Ще им партнират Бисер Георгиев (11.12.) и Светозар Рангелов (13.12.) в партията на Банко и Даниел Дамянов като Макдъф. Диригент на спектакъла е Оливър фон Донани.

През последните години Александрина Пендачанска включва редица драматични роли в своя богат репертоар. Партията на лейди Макбет тя изпълнява за първи път през изминалия сезон във Франция и на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна.

От няколко години Кирил Манолов се утвърждава като изключителен вердиев баритон. Неговата блестяща кариера преминава през оперните театри в Берлин, Парма, Чикаго, Рим, Севиля и много други. Ролята на Макбет е дълго мечтана от баритона и той я изпява за първи път през август тази година във Варна.

„Макбет“ е десетата опера на Верди и първата по пиеса на Уилям Шекспир. По това време интересът към Шекспир в Италия е ограничен в определени кръгове, един от които е салонът на Клара Мафеи в Милано, съпругата на поета Андреа Мафеи. До 1847 г. Верди е увлечен по героичните сюжети, но първата му среща с вселената на Шекспир разтърсва неговата драматургия. Макбет не е герой от италианското Възраждане, не е носител на рицарско поведение и идеи. Шекспир рисува картина на престъпления и безумие, която Верди трябва да облече в музика така, че най-пълно да се придържа към авторовия текст.

Написана около 1602, трагедията „Макбет“ интерпретира исторически събития от началото на ХI век. Сюжетът ни пренася в Шотландия и разказва за драматични обрати на съдбата, за човешките слабости, амбиции и неимоверни мъки.

Българската премиера на „Макбет“ се е състояла през 1974 г. в Софийска опера под диригентството на Асен Найденов и режисурата на Михаил Хаджимишев.

error: