Българка спечели международен конкурс за диригенти във Великобритания. 34-годишната Деляна Лазарова победи в конкуренция с близо 300 души. Тя се пребори на полуфинала с 10 претенденти от осем страни. Общо младите диригенти, заявили участие в състезанието, бяха 287 от 55 държави, а до финала достигнаха четирима.

Тя ще получи парична награда от 15 000 паунда и ще бъде назначена от есента за асистент-диригент на манчестърския оркестър „Хале“, ръководен от прочутия маестро сър Марк Елдър. А в добавка тя ще ръководи в продължение на две години Младежкия оркестър „Хале“. Тя ще получи и много възможности за концерти като гост-диригент на други оркестри.

Деляна Лазарова прави първите си стъпки в музиката в Пловдив, където завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ с цигулка. Заминава да учи при известния цигулков педагог Кеворк Мардиросян в САЩ, където започва да се занимава и с дирижиране. Имала е шанса да учи от големи диригенти като Бернард Хайтинк и Пааво Ярви. Сред фигурите, които я вдъхновяват, е и румънецът Кристиан Мъчелару. В момента Деляна Лазарова живее в Цюрих, където продължава обучението си в класа на маестро Йоханес Шлефли.

„Аз се надявам, че тази победа допринася с нещо не само за нашата страна, но също така и за млади музиканти – млади хора, които имат желание да продължат, да видят, че абсолютно всичко е възможно – с определена доза работа, много работа, и наистина да знаеш какво си пожелаваш, да го поискаш със цялото си сърце. След това няма граници! Абсолютно всичко е възможно!“, сподели Лазарова пред БНР.

error: