Българското предложение за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм е „Бащата“ на творческия тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Комисията по избор на българско предложение за най-престижните отличия за кино, председателствана от Милко Лазаров, избра филма, който вече спечели няколко престижни международни награди и е продаден за разпространение в повече от 10 държави.

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари и „Златна роза“ Варна 2019 и е показван на кинофорумите по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др.

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са творчески тандем повече от 15 години. Дебютният им късометражен филм „Скок“ печели Голямата награда на фестивала на късометражния филм в Брюксел и Голямата награда на МКФ Пусан. Първият им пълнометражен игрален филм „Урок“ има над 30 международни награди.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, избран да представя България на оскарите, след „Слава” през 2017 г. За да достигне до номинация в категорията „най-добър международен филм“, „Бащата“ трябва да мине през няколко селекции.

error: