Българката Мария Бакалова не получи наградата на Гилдията на актьорите за най-добра актриса в поддържаща роля във филм за изпълнението си в „Борат 2“. Отличието на професионалната организация отиде при южнокорейката Юн Ю-джун за превъплъщението ѝ във филма „Минари“, предаде Ройтерс.

Сред големите победители на една от последните големи церемонии преди наградите Оскар се наредиха съдебната драма „Процесът срещу Чикаго 7“ и филмът за джаз звукозаписна сесия „Ма Рейни: Майката на блуса“.

„Процесът срещу Чикаго 7“ взе наградата за най-добър актьорски състав, в който са Саша Барън Коен, Еди Редмейн, Франк Лангела и Марк Райлънс. Лангела благодари на сценариста и режисьор Арън Соркин за победата и каза, че неговият „глас е душата на този филм“.

И четиримата отличени актьори в индивидуалните категории са цветнокожи, което се случва за пръв път в 27-годишната история на Гилдията на актьорите.

Чадуик Боузман, който почина от рак през 2020 г. на 43-годишна възраст, бе отличен с поредна награда за последната си роля като амбициозен тромпетист от 30-те години на миналия век в „Ма Рейни: Майката на блуса“. Това го прави фаворит за награда Оскар.

Мария Бакалова стана първата българска актриса, която получи номинация за „Оскар“. Тя е поставена в категорията за поддържаща женска роля за участитието си в „Борат 2“. Българската актриса ще се конкурира с Глен Клоуз, Оливия Колман, Аманда Сайфрид и Юн Йо-джонг. Церемонията по връчване на наградите „Оскар“ ще се проведе на 26 април.

error: