Директорът на Софийскта опера и балет, Пламен Карталов обяви предстоящите събития за сезон 2020/2021. Акцентът е 130 години от създаването на Софийската опера.

По традиция, сезонът ще се открие с българско заглавие – „Янините девет братя“ от Любомир Пипков (9 октомври). До края на месеца ще се изигрят още 5 оперни представления и 4 балетни, а от 3 октомври започва и редовната програма за най-младата публика на Софийската опера – детските представления и концертите за бебоци.

Тази година през ноември, ще се проведе фестивала ВАГНЕР/ЩРАУС.

Освен премиерата на Електра от Рихард Щраус, в периода 8 – 29 ноември на сцената на Оперaта ще бъде представен „Парсифал“ от Рихард Вагнер (8 ноември), Вагнер-Щраус – събота матине (14 и 21 ноември), „Рейнско злато“ за деца (15 и 22 ноември) и представяне на книгата на Пламен Карталов – „Моят Вагнер със Софийската опера. Хроника на едно приключение“ (16 ноември, в големия салон на БАН).

Балетът поддържа класически заглавия в своя репертоар – част от тях ще бъдат представени през октомври: „Лебедово езеро“, „Кармина Бурана“, „Жизел“.

Още в първото представление за балетния сезон „Дон Кихот“ (15 октомври) дебютират Джон Абенанти – Базил, Венера Христова – Мерседес и Карменсита, Мария Йорданова – Повелителка на дриадите и Червена пачка. В главната роля на Китри ще видим Кристина Чочанова-Иванова.

Във връзка с мерките за превенция срещу разпространението на COVID инфекцията, театърът е преустроил своята зрителна зала. На мястото на партера е изградена нова оркестрина с достатъчно разстояние между музикантите. Публиката ще бъде разположена на първи, втори и трети балкон през едно място в компанията на красиви цветя.

error: