Сгушена в Балкана, екопътека Бяла река е една от любимите ни възможности за приятна и ненатоварваща разходка сред вдъхновяващо красива природа.

Бяла река се намира сравнително близо до град Калофер. Казваме сравнително, защото разстоянието съвсем не е голямо (само 7 км), но то се изминава по черен път, който изисква повишено внимание, ако преминавате по него с автомобил. Въпреки това пътуването си заслужава още от самото начало, защото непрекъснато Балканът ще ви разкрива своите могъщество и величие.

Още в самото начало на екопътеката се усеща необикновеният заряд на Стара планина. Преходът започва по равен терен, който е близо до реката. Там има пейки и маси, което го прави чудесно място за пикник.

Не след дълго този терен се превръща в изкачване. То също не е дълго и отвежда всички хора до най-интересната част – дървените мостове и пълноводната под тях река, която непрекъснато бушува, а това от своя страна образува белия ѝ цвят. Малко след достигането до мостовете, настъпва и един от кулминационните моменти (макар и в началото на прехода), в който се открива интересен и несъмнено красив водопад.

Голяма част от разходката след това продължава по дървените мостчета. Изкачвания като цяло не липсват, но преодоляването им си заслужава, защото след това те извеждат туристите до панорамни гледки от високо, които трудно оставят някого безразличен към красотата наоколо. Все пак имайте предвид, че на места се изисква повишено внимание, тъй като има стръмни участъци, по които дори може да ви се наложи да използвате и ръцете си.

Самата екопътека Бяла река е кръгова, което означава, че не трябва да се връщате по един и същи път. Това прави маршрута още по-интересен. През цялото време също така ще срещате информационни табели, които дават допълнителна информация за флората и фауната в парка. Част от тях са направени по интерактивен начин – от едната страна виждате растение или животно, след което имате възможност да завъртите съответния квадрат и да научите наименованието му.

Дължината на екопътеката, както можете да видите и на една от табелите в началото на маршрута, е 1830 м. Усилието да преминете по пътеката ще ви коства 3724 крачки. Надморската ѝ височина е 540 м в началото и ще ви отведе до 630 м, което означава, че ще преодолеете минимална денивелация. В спокойно темпо ще ви отнеме около 2 часа, за да се върнете на изходната ѝ точка. Това означава, че ще имате време да посетите и други интересни места около Калофер. Съвсем близо до началото на екопътека Бяла река е и Калоферският мъжки манастир.

Михаела Стоянова, www.360mag.bg

Снимки: Михаела Стоянова

error: