Емблематичното кино „Влайкова“ в София се превръща в артсалон, в който ще се прожектират не само филми, но и ще се изнасят концерти и ще се играят моноспектакли. Киното, като всички други салони, отвори тази седмица врати за първи път, след като месеци беше затворено заради пандемията, и приема зрители при 30% от капацитета си.

Само за първите три прожекции, след като кино „Влайкова“ беше отворено, се събраха 60 зрители. От следващата седмица в 16 часа ще се излъчват и детски филми – анимациите „Лео да Винчи: Мисия Мона Лиза“ и „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“.

„Киното, освен екшън и биткаджийски филми, трябва да има и повод като го гледаш, след това да мислиш, да те вълнува, не е само да ти прави емоция, докато го гледаш“, споделя Олег Ковачев, председател на настоятелството на читалище „Антон Страшимиров“, което стопанисва салона, пред БНР.

Благодарение на 400 дарители и специална кампания „Влайкова“ успя да купи скъпа и модерна киномашина, припомни Олег Ковачев и казва, че това е последното квартално кино в София: „Идват хора и казват: „Ама ние не сме влизали тука от около 40 години. Ама то си е същото“. Ми да, то си е абсолютно същото, само дето вече имаме долби стерео, имаме прожекционна машина, за да пускаме най-новите филми. Това не е малко, запазили сме духа, душата на киното“.

error: