През настоящата учебна година учениците в някои от френските гимназии изучават романа на българската писателка Елица Георгиева „Космонавтите само минават“. Той бе избран да влезе в учебната програма за района на централна Франция и е един от вариантите за задължителната матура, с която гимназистите завършват средното си образование.

Романът „Космонавтите само минават“, който излиза първо на френски, е дебютен за живеещата от години в Париж Елица. Книгата получава изключително ласкави отзиви при публикуването си, номинирата е за редица награди и получава отличието „Андре Дюбрьой“ за първи роман, написан с хумор и критично чувство. Тя е пусната на пазара от едно от най-престижните френски издаделства Gallimard.

Книгата разказва за последните години на комунизма в България и първото лице на демокрацията, което вижда страната ни след тях. С много ирония и хумор историята е показана през очите на едно малко момиче, което расте в този период.

Включването на „Космонавтите само минават“ в учебната програма е станало повод Елица да посети различни гимназии из централна Франция, където говори за романа си. „Често започвам с това, че им се извинявам, че трябва да го учат. Поради специфичния изказ и това, че романът е написан във второ лице, единствено число, на тях не им е толкова лесно. Тийнейджърите не обичат много иронията. По-лесно разбират тъгата“, споделя авторката.

error: