Знаменитият пианист Андрей Гаврилов ще бъде специален гост на Софийската филхармония в есенния полусезон 2020/2021. На 10 септември от 19 ч. под диригентството на италианеца Андреа Витело той ще представи едно от най-красивите произведения на Моцарт – Концерт за пиано и оркестър № 20. Във втората част на концерта ще звучат произведения на Нино Рота и Енио Мориконе.

Кариерата на Гаврилов започва през 1974, когато печели триумфално конкурса „Чайковски“ и през същата година на Залцбургския музикален фестивал замества изключителния Святослав Рихтер в концертите заради негово заболяване. Четири години по-късно той прави и първото си турне с Берлинската филхармония.

През декември 1979 г, докато се подготвя отново за турне с Караян, съветските власти не му разрешават да напусне страната. Гаврилов успява да избяга на Запад през 1985 година, а по-късно създава прецедент: молбата му за право на свободно движение е одобрена лично от Маргарет Тачър и Mихаил Горбачов.

Днес той живее във Великобритания, Германия и Швейцария. Гаврилов прави шеметна кариера по света: работи с изключителни диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Сейджи Озава и изнася концерти с най-престижните световни оркестри. За него Ню Йорк Тайлс пише: „Андрей Гаврилов изглежда е един от малцината, призвани да открият „обетованата земя“. Той не свири на пиано, той твори музика“.

Билети за концерта на цени от 15 до 35 лева могат да бъдат закупени: онлайн ТУК и на касата на зала „България“. Концертът е част от „Жълтия абонамент“ на Софийска филхармония.

error: