Копенхаген често води в класациите за качество на живот. Растящото население на столицата на Дания обаче вече има проблеми с намирането на място за живеене. Това е причината градоначалниците да работят върху дръзко решение.

Намирането на подходящо място за живеене на достъпни цени е сериозен проблем в Дания. Средно едно домакинство харчи повече от четвърт от приходите си за жилище, което е един от най-високите проценти в Западна Европа. Наемите и изплащането на жилища са особено високи в Копенхаген. Всяка година повече от 10 000 човека се местят в града, за да работят или учат, идвайки от други части на Дания и различни места по света. В момента населението на Копенхаген е около 780 000 и според прогнозите ще се увеличи със 100 000 до 2025 г.

За подобряване на ситуацията е предложен план за изграждането на нов остров с името Линетхолмен, който да се намира близо до центъра на града. Островът ще осигури нови 35 000 жилища, като поне 20% от тях ще бъдат с ниски наеми за студенти и социално слаби. Велоалеи, нова линия на метрото и магистрала ще свързват острова с другата част на Копенхаген. Линетхолмен ще намали и ефектите на повишаващото се ниво на морето поради климатичните промени. С увеличаване на земната маса около града и благодарение на стратегически разположени насипи на острова ще предотврати наводняване на центъра.

Строежът се очаква да започне през 2035 г., като проектът трябва да бъде завършен до 2070 г. Той ще струва около 3 милиарда долара и ще бъде финансиран от кметството на Копенхаген и правителството на Дания, въпреки че според политиците инвестициите ще дойдат от продажба на земя и жилища, а не от данъкоплатците.

Въпреки че Линетхолмен е най-големият и сложен подобен проект в историята на Дания, това не е първият път, когато датчаните създават изкуствено острови, на които да живеят и работят. Един от най-модерните квартали на града Кристианшавн е изкуствено създаден остров, който е поръчан от крал Кристиан IV през 17-ти век. Много други части на Копенхаген са изградени по подобен начин.

Сред другите планове за бъдещето са изграждането на други девет острова в индустриалната част на града, на 10 километра южно от центъра. Идеята е да се създаде “плаваща Силиконова долина”, като там да се разположат технологични и други компании.

error: