След години съдебна битки легендарната британска рок група „Лед Цепелин“ спечели делото за авторството на най-известната си песен Stairway to Heaven.

Апелативен съд в Лос Анджелис реши с 9-2 гласа, че рокаджиите не са откраднали началните акорди на известната балада от 1971 г. Представители на китариста Ранди Улф от групата „Спирит“ твърдяха, че песента с автори Джими Пейдж и Робърт Плант е всъщност плагиатствана от неговата композиция Taurus (излязла през 1968 г.).

Самият Улф се удави през 1997 г., но негови наследници съдеха известната рокгрупа. Адвокатът на ищците каза, че решението на съда „очевидно е грешно“.

Делото бе в ход 5 години. То е част от поредица съдебни процеси за плагиатство, която хвърлиха сянка върху музикалния бизнес като цяло в последните няколко години. През 2015 г. съд реши, че хитът на Фарел Уилямс Blurred Lines всъщност е прекопиран от песента от 1977 г. Got to Give It Up на Марвин Гей. Беше присъдено обезщетение от 7,4 милиона долара на наследниците на Гей, което по-късно беше намалено на 5,3 милиона.

В същото време певицата Кейти Пери обжалва съдебно решение, което постановява да плати 2,8 милиона долара, защото е плагиатствала чужда композиция в хита си Dark Horse.

error: