Италианският ледник Мармолада може да изчезне след 15 години, притеснени са италиански учени. Той е с височина 3 342 метра и е най-големият ледник в Доломитовите Алпи, където хората целогодишно могат да карат ски.

Ново изследване на университета в Падуа разкрива, че ледникът се топи с плашеща скорост. През последните 70 години той е изгубил повече от 80% от обема си, като е намалял от 95 милиона кубически метра през 1954 г. до 14 милиона кубически метра днес.

С тази скорост на топене ледникът може да просъществува още не повече от 15 години, казва проф. Алдино Бондесана, геоморфолог и член на италианския Глациологически комитет.

Мармолада е един от най-добре изследваните ледници в Долмитовите Алпи и се измерва от 1902 г. Учените свързват бързата загуба на обем с устойчивото увеличаване на изхвърляните въглеродни газове през последните няколко десетилетия.

Само преди 10 г. Мармолада губеше по 5 хектара лед годишно, докато днес тези стойности са се увеличили до девет. Ако тази тенденция се запази, това ще доведе до изчезването на голяма част от ледника до 2031 г.

error: