Най-дългият панорамен лифт в света бе открит в Сърбия. „Голд Гондола“ е дълъг цели 9 км и свързва трасето от центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с връх Торник, разположен на 1496 м надморска височина.

Лифтът разполага с 55 кабинки, които могат да превозват до 600 пътници на час, а максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.

Пътуването отнема 25 минути в посока, а цената за двупосочен билет за възрастни е 1000 динара (около 17 лв ), а за деца наполовина – 550 динара (около 8.50 лв). Малчуганите до шест години се возят безплатно като задължително условие е с тях да има придружител.

Проектът за строеж на кабинковия лифт започва през 2016 г., а средствата по направата му възлизат на 13 милиона евро. Предвижда се инвестицията в лифта да се върне в рамките на 10 години, благодарение на интересът към Златибор. Очакванията са курортът да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия с около милион посетители годишно.

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков лифт Тианмън, с дължина 7.4 км, намиращ се в Националния парк “Жаджайе”. Панорамният лифт е същият, в който е сниман култовият филм “Аватар” на Джеймс Камерън.

error: