Мария Бакалова стана първата българка, номинирана за „Златен глобус“. 24-годишната актриса е номинирана в категорията „Главна женска роля“ за участието ѝ във филма „Борат 2“. В същата категория са номинирани още Мишел Пфайфър, Аня Тейлър-Джой, Кейт Хъдсън и Розамунд Пайк. Очакваше се сред номинираните в тази категория да бъде и легендата Мерил Стрийп за ролята си в „Балът“, но тя остана извън петорката.

Родената в Бургас Мария Бакалова завърши Националната академия за театрално и филмово изкуство през 2019 година в класа на проф. Иван Добчев. За ролята в „Борат 2“ е избрана след кастинг сред 600 актриси.

Биографичната драма „Манк“ за сценариста Херман Манкевич на режисьора Дейвид Финчър води по номинации за Златните глобуси с общо 6. За най-добър филм ще си съперничат „Бащата“ с участието на Антъни Хопкинс, „Манк“, „Земя на номади“, черната комедия „Момиче с потенциал“ и „Процесът срещу Чикаго 7“. Церемонията по раздаването на наградите „Златен глобус“ ще се проведе на 28 февруари.

След като беше номинирана за Златен Глобус, Бакалова получи и признанието на Гилдията на киноактьорите. Тя ще се бори в категорията за най-добра поддържаща женска роля за продължението на филма „Борат“. Тези награди са считани за предвестник на Оскарите и става все по-вероятно 24-годишната актриса да попадне и сред номинираните за най-престижните филмови отличия.

error: