Мартина Апостолова е определена като Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020. Признанието идва след дебюта ѝ в киното с ролята на Ирина в едноименния филм на режисьорката Надежда Косева.

Мартина Апостолова е селектирана сред десетте изгряващи звезди на предстоящото юбилейно 70-о издание на Берлинале. Програмата за млади актьорски таланти „European Film Promotion“ всяка година набелязва 10 млади актьори и представя техни профили пред членове на филмовата индустрия, публиката и международното жури.

„От нейните изпълнения струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване. Талантът ѝ разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност… Благодарение на своята мъдрост и зрялост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи“, казват от журито на Берлинале за Мартина Апостолова.

„Много съм щастлива, още ми е трудно да го осъзная, сподели актрисата пред БНР. – Дадох си сметка, че когато човек е потопен в процеса на работа, нещата се случват по естествен начин. За образа на Ирина се постарах героинята ми да не е лишена от чувствителност, човечност и вроден интелект, въпреки географските особености. Работата по филма ми доказа, че е всичко е възможно.“

За „Ирина“ Мартина вече получи 8 международни награди за най-добра актриса. Апостолова е учила актьорско майсторство в Нов български университет, София. Играе в повече от 20 театрални постановки, занимава се и танци. Освен в „Ирина“ се е снимала и в късометражния „Брак“ на Слава Дойчева и в пълнометражния „Lament for the Silent Fool“ на Димитър Кутманов (който още не е завършен).

error: