От 6 до 10 август ще продължи тази година 22-то издание на Международния джаз фест в Банско, съобщи пред БНР неговият създател и организатор д-р Емил Илиев. Входът е свободен – на сцената на площад „Никола Вапцаров“. Фестивалът ще събере общности, школи, артисти, критици и джазлюбители, които пристигат заради музикалното събитие не само от цяла България, но и от чужбина.

Първата фестивална вечер ще открие саксофонистът Масео Паркър, който идва у нас с целия си състав. Той е легенда на фънк и соулмузиката, работил е с Джеймс Браун, Рей Чарлс, Ред Хот Чили Пепърс и Принс. Васил Петров, Камелия Тодорова и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев също ще се изявят в първия ден на международния джаз фест в Банско – те са талисмани на музикалното събитие от самото му начало.

Във фестивалния афиш тази година присъстват и британската суинг банда Ray Gelato & The Giants, китаристката, певица и композитор Малина Мой, барабанистът, продуцент и композитор на някои от най-великите фънк и R’n’B групи Джамал Томас, младата певица и композитор Лина Никол, българската група „Спектрум“, която ще омае публиката с красотата на акапелното пеене. Тони Момрел (Великобритания), популярен и у нас не само с изявите си в Банско, но и в Sofia live club, ще закрие фестивала, а Банско джаз фест 2019 тази година ще се откроява с подчертано фънк звучене, каза д-р Емил Илиев.

error: