Операта „Метрополитън“ в Ню Йорк обяви, че анулира сезона си 2020-21 г. заради пандемията от коронавирус – решение, което ще има колосални финансови последици.

След консултация със здравните власти операта реши, че няма да е безопасно да поднови дейността си, докато не бъде създадена и разпространена масово ваксина срещу вируса, изграден е т.нар. стаден имунитет и носенето на маски и поддържането на дистанция между хората няма вече да са необходими. Здравните власти са обяснили, че за това вероятно ще са нужни поне 5-6 месеца, след като започне масовото предлагане на ваксина.

„Метрополитън“ е една от първите големи културни институции в САЩ, която отменя сезона си. „Бродуей“ все още планира официално да поднови спектаклите си в началото на 2021 г.

Главният мениджър на операта Питър Гелб заяви, че това е най-трудният период в 137-годишната й история. Анулирането на последните осем седмици от сезон 2019-20 г. и на целия следващ сезон ще доведат до пропуснати ползи в размер на 154 милиона долара, каза той.

error: