Диригентът и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров спечели приза „Музикант на годината“ за втори път в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

В 28-годишната история на наградата досега само Райна Кабаиванска и Теодосий Спасов са получили двукратно отличието. Маестро Тодоров е убеден, че наградата е резултат от прекрасните концерти в юбилейния 90-и сезон на Филхармонията.

На галаконцерта в зала „България“ бяха връчени и призовете в другите категории. Пианистката Мила Михова спечели наградата „Млад музикант на годината“, Кварто квартет и Вая денс студио бяха отличени за „Музикален проект на годината“, а Ансамбъл на годината стана „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева.

Баритонът Александър Мутафчийски от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ получи приза в категория „Юбилей“. Кавалджията Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика на БНР спечели вота на слушателите в категория „Класиката в други жанрове“. Наградата за изключителен принос беше връчена на маестро Георги Димитров, а солистката на Софийската опера Габриела Георгиева спечели приза в категория „Активна творческа дейност“.

Снимка: Ани Петрова

error: