Шест премиери до края на сезон 2020-2021 и още поне четири през есента на новата година подготвя Народният театър „Иван Вазов“. Това съобщи на първата по рода си онлайн среща с медиите директорът на театъра Мариус Донкин.

“Нова земя” – драматизация на Юрий Дачев и постановка на Бина Харалампиева, чиято премиера ще е на На 26, 27 и 28 февруари, “Двубой” на Мариус Куркински и “Бележки под линията” от Мирела Иванова са само част от спектаклите, които ще гледаме по повод 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов през 2021 г.

На 14 март на Голяма сцена пък e премиерата на музикалния спектакъл „Компанията“ с режисьор Михаил Петров. Продукцията е съвместна с Пловдивската опера. През април в афиша на Народния театър влиза заглавието „Пиано в тревата“, посветено на 85-годишнината от рождението на неговата авторка Франсоаз Саган.

През 2021 г. е планирана реализацията и на още два изключително мащабни проекта, съобщи Мариус Донкин. Режисьорката Диана Добрева ще започне на Голяма сцена репетиции на пиеса, посветена на живота и делото на Иван Вазов. Очаква се премиерата на „Балконът на Вазов“, базирана на реални документи и мемоари, да бъде през сетември. Автор на пиесата е Александър Секулов.

error: