Стенописът Serdika Tulip е с размери 200 квадратни метра и се намира в близост до метростанция „Сердика“ на централният булевард „Княгиня Мария-Луиза“, а негови автори са световноизвестните български артисти Arsek & Erase.

Проектът Serdika Tulip е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България в сътрудничество със Sofia Graffiti Tour – туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата. Инициативата цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения между България и Нидерландия, като включва различни елементи, характерни за двете страни.

Творческата концепция и самият стенопис са дело на дуото Arsek & Erase – българските стрийт художници Жельо Димитров и Георги Димитров.

Arsek & Erase са графити дуо от началото на 2000 г. Рисуват предимно в областа на илюстрацията и сюрреализма. Техен отличителен белег са свежите цветове, забавните и разнородни типажи, вдъхновени от природата и заобикалящия ги свят. През годините участват активно в развитието на родната графити сцена като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство. В последните няколко години пренасят творчеството си отвъд границите на родината и стават неизменна част от повечето големи фестивали в България и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици.

Композицията представляна красиво момиче, до което е изобразен специалният сорт лале „Сердика“. Този сорт е селектиран и подарен на страната ни от Нидерландия, в чест на приятелството и партньорството между двете държави. Именно по идея на нидерландското посолство в България това лале е наречено „Сердика“. А за да бъде името на лалето уникално, то разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начална точка – статуята на София.

Официалното откриване на Serdika Tulip ще се състои на 30 октомври от 9:30 часа. На него ще присъстват кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова и Н. Пр. г-жа Беа тен Тъшер, посланик на Кралство Нидерландия в България.

error: