Мария Бакалова спечели първата си награда за участието си в „Борат 2“. Българската актриса бе отличена с приза за най-добра актриса в поддържаща роля на Нюйоркския кръг на филмовите критици (NYFCC).

Миналата година наградата в тази категория взе Лора Дърн (за „Брачна история“ и „Малки жени“). Това са престижни отличия, основани през 1935 г., и обикновено с тях в САЩ започва сезонът на кинонаградите.

24-годишната Бакалова бе обявена за най-добра актриса във второстепенна роля и от Асоциацията на филмовите критици в Чикаго, от колегите им в Бостън, от Кръга на филмовите критици във Флорида и от Асоциацията на филмовите журналисти в Индиана – като последните я отличиха и като най-добър дебют  на годината.

С ролята си на Тутар – 15-годишната дъщеря на казахстанския журналист Борат, изигран от Саша Барън Коен, бургазлийката буквално се изстреля в световните класации. Родната актриса впечатли не само световната аудитория, но и критиците. Самият Саша дори заяви, че Бакалова заслужава „Оскар“.

Възхищението си от играта на Мария изрази и номинираният за „Оскар“ режисьор Теодор Ушев, който също предрече нейно участие в най-престижната церемония в киното.

„Нейната роля във филма е може би най-значителния акт, който български артист е правил някога. Бакалова повлия на американските избори така, както никой друг филм или художествено произведение не може да го направи“, бе част от коментара му.

„Бакалова е изключителна актриса. Аз не съм фен на филмите на С.Б.Коен. Изгледах филма само заради Мария Бакалова. Тя „прави“ и „спасява“ филма. И аз имам естетически несъгласия относно похватите в него. Но това няма абсолютно никакво значение, когато говорим за нейната роля.

Убеден съм, че на 21 април ще имаме Първата номинация за „Оскар“ за български актьор. А защо не и самия „Оскар“. И те ще бъдат извоювани в съревнование с такива актриси като Глен Клоуз, Оливия Коулман, Джоди Фостър, Аманда Зейфрийд… И тази номинация ще бъде признание за българската актьорска школа“, допълва Ушев.

error: