На 82-годишна възраст ни напусна големият български актьор Вълчо Камарашев.

Любимец на няколко поколения, Вълчо Камарашев е от онези български актьори, които нямат нужда от представяне. Бай Вълчо, както го наричаха колегите и приятелите, беше популярен с чувството си за хумор и жизнерадостното си излъчване – вдъхновение за всеки, който имаше честта да го познава.

Изиграл е над 100 роли в театъра, повече от 80 в киното и има близо 200 участия в телевизията. В театъра („В полите на Витоша“, „Хъшове“, „Маскарад“, „Три сестри“, „Майстори“, „Старчето и стрелата“, „Войцек“, „Чудо“ и др.), в телевизионни постановки и сериали („Чичовци“, „Службогонци“, „Крадецът на тролейбуси“, „Призраци“, „Нос“, „Откраднат живот“, „Столичани в повече“ и др.) и филми („Черните ангели“, „Войната на таралежите“, „Тримата от запаса“, „Зарево над Драва“, „Вилна зона“, „Осъдени души“, „Чичовци“, „Записки по българските въстания“, „Служебно положение ординарец“, „Мера според мера“, „Комбина“, „Жребият“ и много други).

Вълчо Камарашев е роден на 12 септември 1937 г. във Видин. Израснал край морето и творческия бриз на град Бургас, първоначално мечтае да стане моряк като своя баща. Когато става 15-16-годишен, една учителка в драмсъстава на училището преобръща представите му за театър. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Филип Филипов през 1959 г. Следва среща с „неговия режисьор“ Леон Даниел. Три години играе в Бургаския драматичен театър (1959–1962), след това две години в Пернишкия драматичен театър (1962–1964), а после две години в Драматичния театър в Русе (1964–1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър „Сълза и смях“, след това 15 години в Театър Българска армия. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1979 г.

Колегите и приятелите му ще го запомнят като талантлив актьор и прекрасен човек!

Поклон пред паметта му.

error: