Известният чешки режисьор Иржи Менцел почина на 82-годишна възраст.

През 1968 г. с филма си „Строго охранявани влакове“ печели „Оскар“ в категорията за чуждоезиков филм. През 1985 г. той е отново номиниран за „Оскар“ за филма „Селце мое централно“.

Иржи Менцел е роден 28 февруари 1938 г. в Прага, Чехословакия. Той е един от най-значимите световни режисьори. Принадлежи към поколението на „чешката нова вълна“. Заедно с Милош Форман, Вера Хитилова, Войтек Ясни, Иван Пасер, Яромир Иреш, Ян Кадар, Елмар Клос и други вписва името си в световната енциклопедия на киното и получава признание като един от най-големите майстори на комедията на двайсети век.

Като кинорежисьор той създава 29 филма, сценарист е на 22 ленти. Като актьор има 70 роли в киното през периода от 1962 до 2012 г.

Режисьорът е имал доста проблеми с комунистическата цензура. Филмът му „Чучулиги на конец“, който печели „Златната мечка“ в Берлин, остава забранен в родината му повече от 20 години.

През 90-те години на миналия век и в началото на 21 в. Иржи Менцел работи предимно в театъра. Прави и шест постановки в България, основно в Сатиричния театър: „Още веднъж отзад“ от Майкъл Фрейн, „Вечеря за тъпаци“ от Франсис Вебер – спектакъл, поставен преди почти 20 години, който все още се радва на огромен зрителски интерес.

error: