Робин Худ е навсякъде из Нотингам. Може да се качите на такси Робин Худ, да пиете бира в пъб Робин Худ, има мотори Робин Худ Харли-Дейвидсън и фитнес с името на легендарния герой. Дори има начално училище Робин Худ. Няма къде да се почувствате по-близо до средновековния разбойник в града в източен Мидландс от грандиозната сграда, която седи на върха на скала в центъра на града – замъкът Нотингам.

Робин Худ със сигурност е най-възпяваният разбойник в историята. Неговите приключения пленяват мнозина от Средновековието насам. През по-голяма част това време замъкът Нотингам, заедно с неговия зъл шериф, зловещи подземия и близката Шеруудска гора, играе главна роля. Когато се разхождате около замъка, Робин никога не е далече. В музея има изложение, посветено на живота му и времето на подвизите му.

Заставайки до известната статуя на Робин, на която той е напът да изстреля стрела с безпогрешна точност, намираща се от външната страна на стените на замъка, един въпрос неизменно изниква. Дали този мъж е просто продукт на средновековното плодовито въображение или е бил човек от плът и кръв, който някога е вървял по улиците на града?

Ако го е правил, това със сигурност е било преди 1377 г. “Тогава е първият път, когато той се появява в английската литература в поемата “Пиърс Плоумен”, написана от Уилям Лангланд”, обяснява Шон Макглин, преподавател в университета на Плимут.

Не дълго след това се появяват поредица от истории, посветени на Робин Худ – не по-малко от осем се раждат във втората половина на 15-и век. Пет от тях са събрани в колекцията Gest of Robyn Hode, който Макглин описва като “първата сборна история на живота на Робин”. По това време историята на великия разбойник, който героично се бори с аристократичните потисници от базата си в гората, вече се е установила трайно в съзнанието на нацията.

Това обаче са художествени произведения, написани за удоволствие на една средновековна публика, която копнее за динамични приключенски истории. Те са изпълнени с кръв, героизъм и отмъщения. Тези истории никога не са претендирали да бъдат исторически и не са такива.

Могат ли те да ни помогнат да намерим истинския Робин? „Името Робин Худ се появява в съдебни документи много преди да бъде споменато в литературата – някаде в началото на 13-ти век, обяснява Макглин. – Първият пример, за който знаем, е съдебен документ от между 1213 и 1216 г. Той ни казва, че мъж с името Робин Худ, който е работил за абата на Киренстър, е убил човек на име Ралф. Малко повече от десетилетие по-късно има по-известен случай “Робин Худ”. Той бил обявен за беглец и му е наложена глоба от съда в Йорк през 1225 г.”

Може ли някои от тези хора да е “истинският” Робин? “Не мисля, че трябва де се вълнуваме прекалено много, казва Шон. – Робърт (или Робин) Худ е популярно име през 13-ти век, особено около Уейкфийлд в Йоркшър. Някои от многото Худ няма съмнение е нарушавал закона”.

Има и друг елемент, който не трябва да пропускаме. Изглежда, че по това време името “Робин Худ” вече се е установило като прякор за разбойник. Това може да обясни защо през 13-ти век за хората извън закона често се използват имената “Robyn Hod” или “Robin Hood” в съдебните протоколи.

Това обаче не означава, че тези, които търсят историческия Робин са обречени на провал. Просто изисква промяна в тактиката на проучването. Вместо ровене в древни записи в търсене на Свещения граал, трябва да разгледаме политическия фон, който може да го е създал.

“Вярвам, че историческото вдъхновение зад историята, ако има такова, най-вероятно е изградено във време на големи катаклизми. Защото във времена на войни и кризи хората търсят герои. Според мен, това прави Херуорд Дъ Уейк и Уилям от Кеншъм силни кандидати.

Херуорд е една от иконите на англо-саксонската съпротива на норманската инвазия. Той води бунта срещу Уилям Завоевателя в източна Англия, удържа на огромна обсада и дълго време успява да избегне опитите на норманците да го заловят.

Уилям от Кеншъм води съпротивата срещу френската армия, когато нахлува в Англия през 1216 г. Това, което прави Уилям толкова интересен в контекста на Робин Худ е, че той тормози французите от дълбините на горите в южна Англия като главатар на група стрелци с лък.

Поставят ли тези двамата, единият от които се прослява в източна Англия, а другия – в южна, претенциите на Нотингам за дом на Робин Худ под въпрос? “Нотингам често е център на политически промени в Средновековието, а конфликтите правят връзките на града с Робин толкова силни”, казва Шон.

Замъкът Нотингам е построен през 1067 г. по времето на Уилям Завоевателя. Век по-късно Хенри II харчи цяло състояние, за да трансформира оригиналното дърво в масивна каменна структура, която доминира над града. По времето на смъртта на Хенри, Нотингам се е установил като стратегическа позиция по пътя между северна и южна Англия. Това е най-големият, най-важният град в региона, а фактът, че има кралски замък допълнително подсилва позицията му.

През 1194 г. замъкът е в центъра на драматичен сблъсък между двама братя от кралското семейство, който е преплетен в историята за Робин Худ. “Ричард Лъвското сърце често е представян като добродетелен крал, който e предаден от подлия си брат Джон. Ричард всъщност не е такъв светец в реалния живот, но легендата е истина в едно отношение. Джон се опитва да измами по-големия си брат, докато той е на кръстоносен поход, и да завземе трона, а замъкът Нотингам е една от основните му бази”, казва Макглин. Когато Ричард се връща в Англия през 1192 г. той обсажда замъка, обесва част от гарнизона и кара Джон да се предаде.

Всеки, гледал филма “Робин Худ: Принцът на разбойниците”, е видял как моментът на триумф на Ричард е представен като успешният край на историята на Робин Худ. “Няма никакви доказателства, които да подкрепят теорията, че Робин Худ е помогнал на Ричард в битката срещу брат му. Това, че историята около този сблъсък и самият замък Нотингам играят основна роля, обаче не може да се отрече.

Друго факт е съществуването на Филип Марк, шериф на Нотингамшиър от 1208 до 1217 г. Той е основен кандидат за вдъхновението на въображаемия образ шерифа на Нотингам – подлият съперник на Робин. Шерифът е бил основният инструмент за раздаване на кралска справедливост в района, като е отговарял за затварянето на престъпници в тъмниците на замъка и осъждането им. Дали наистина той е преследвал група, обявена за извън закона, водена от Робин, или не, събитията са свързани във въображението на хората. До 15-и век замъкът вече често се появява в баладите за Робин Худ. Споменаван е като сцена на състезания за стрелба с лък, а в една от историите Робин убива шерифа там.

Тази версия на събитията остава, а Робин Худ става световен феномен. Той е звезда на холивудски продукци, книги и компютърни игри. “Робин Худ е герой, добрият, който се застъпва за бедните и потиснатите. И то в един прекрасен, мистериозен средновековен свят. Това е причината да остане толкова популярен през годините”, казва Шон.

Няма признаци тази популярност да отслабва, което е добра новина за Нотингам.

error: