Над 10 минути възторжени овации получиха музикантите от Софийската филхармония на концерта си във Виена на 5 декември, в прочутата зала „Музикферайн“, известна още като Златната зала. Публиката аплодираше на крака националния ни симфоничен оркестър и диригента Найден Тодоров.

За първи път от десетилетия в центъра на музикалния свят звуча Рапсодия „Вардар“ на българския класик Панчо Владигеров. Брилянтното изпълнение получи заслужено одобрение както от стотиците българи в залата, така и от многобройната австрийска публика. В програмата бяха включени още „Жар птица“ от Стравински и Симфонията „Из новия свят“ от Дворжак.

На събитието са присъствали артистичният съветник на Виенската филхармония Йоан Холендер, главният гост-диригент Саша Гьотцел, както и диригентите Фридрих Пфайфър и Росен Гергов. Сред публиката са били мнозина дипломати, музикални агенти, австрийски критици, изпълнители от Виенската филхармония, а също и немалко българи – както от местната диаспора, така и специално пристигнали във Виена, за да присъстват на концерта.

Поздравления на оркестъра е поднесъл директорът на „Музикферайн“, в чийто 150-и юбилеен сезон гостува Софийската филхармония. Концертът, посветен на 140 години дипломатически отношения между България и Австрия, е бил под патронажа на българския президент Румен Радев.

error: