Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Признанието идва след проведена анкета от организаторите на фестивала Animac в Испания сред водещи критици, историци, куратори, журналисти и фестивални директори по случай четвърт вековния юбилей на проявата.

Резултатът след допитването е поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. В първата четворка още са режисьори като Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

В същата анкета за най-добър пълнометражен анимационен филм е обявен „Отнесена от духовете“ на японския режисьор Хаяао Миязаки.

“За тези 15 години това, което съм направил, явно е повлияло на анимацията, така че кураторите да споменят моето име и да се окажа начело. Аз се изненадах, защото съм в анимацията от 15 години, докато всички останали мои колеги правят филми, някои от тях от 40-50 години, т.е. за тези 15 години това, което съм направил, явно по някакъв начин е повлияло на анимацията, така че тези куратори да споменат моето име и да се окажа начело“, коментира Теодор Ушев пред БНР.

Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния Филмов Съвет на Канада. В творческата си биография има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят, включително номинация за „Оскар“, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“ и Награда за Най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд (Златен Глобус).

error: