Българският аниматор Теодор Ушев отново е в краткия списък за номинация за награда „Оскар“. От 92 филма в предварителната селекция в списъка са останали 10, сред които е и анимационният филм „Физика на тъгата“ по едноименната книга на Георги Господинов.

Лентата беше представена за първи път у нас по време на „Киномания“ миналия месец лично от Теодор Ушев. Финалните номинации ще бъдат обявени на 13 януари.

„Аз не смятам, че това е Оскаров филм. Смятам, че е прекалено сложен за вкуса на Академията. Прекалено дълъг е, прекалено тъжен, прекалено артистичен е. Прекалено предизвикателен и експериментален, за да се пребори. Всъщност това няма никакво значение. Важното е, че хората, които го гледат са развълнувани“, сподели Ушев пред БНТ.

Продукцията, озвучена на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала в Торонто и получи специалната награда – почетен диплом (special mention) от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за „впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка“. Освен това той бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм.

 

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Той работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му „Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на Оскар, както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство. Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

error: