В годината на юбилейния 25-ти София Филм Фест Наградата на София на Столичната община ще бъде връчена на изключителния музикант и композитор Теодосий Спасов – това ще се случи в деня на откриването на фестивала на 11 март, в Зала 1 на НДК, седмица след 60-годишния юбилей на големия артист на България и света.

Често го наричат „кавалджията на света“. Неговите изпълнения са уникален синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Той композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Tеодосий Спасов е роден на 4 март 1961 година в град Исперих. Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев“ в град Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Познат е на всички като виртуозен изпълнител, композитор с изключително оригинални идеи, за осъществяването на които работи заедно с музиканти от различни жанрове. През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. През 1995 списание „Нюзуик“ го определя като един от най-талантливите музиканти в Източна Европа и пишат за него: „Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр“.

От 1986 година, когато издава първия си соло албум, до ден днешен Теодосий Спасов е работил с музиканти от световна класа – Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Стоян Янкулов-Стунджи, Петър Петров, Христо Йоцов, Анатоли Вапиров, „Акустична версия“, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе, свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави – музикалните състави на Българското национално радио, „Мистерията на българските гласове“, Ансамбъл „Филип Кутев“, музикалното танцово шоу „Riverdance“ (Ирландия), формацията „Балкански коне“, заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич, участва в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонски симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър Монако, Симфоничен оркестър Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонската филхармония.

Теодосий Спасов участва в записи за филми и театрални спектакли, работи с Енио Мориконе, Карло Селиото. Негова е музиката към култови и по-нови български филми – „Граница“ (1994) на Христиан Ночев и Илиян Симеонов, „Гори, гори, огънче“ (1994) на Румяна Петкова, „Следвай ме“ (2003) на Дочо Боджаков, „Приятелите ме наричат Чичо“ (2006) на Ивайло Христов, „Пазачът на мъртвите“ (2006) на Илиян Симеонов, „Бартер“ (2016) на Атанас Киряков, „Докато Ая спеше“ (2016) на Цветодар Марков.

В края на 2020 година се появи и „Танцът на пингвините“ – филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида, режисьор е Ема Константинова, а професор Христо Пимпирев е главен продуцент и автор на идеята за този филм – „Има десетки филми за нашите експедиции, но никога не са правени през погледа на един творец, през погледна на световноизвестен музикант“.

Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), както и наградите „Златен век“ – отличие на Министерството на културата, връчено му по повод неговия 50-годишен юбилей през 2011 за големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор, и през 2013 орден „Кирил и Методий – първа степен с огърлие“ за неговия изключителен принос към българската култура.

error: