Младата цигуларка Зорница Иларионова бе отличена с две награди в националната анкета на БНР „Музикант на годината 2019“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ по „Хоризонт“.

Тя получи приза в категория „Активна творческа дейност“. В добавка Зорница е част и от „Ансамбъла на годината“ – в дуо с пианистката Мартина Табакова, а така влезе в историята на наградите като първия музикант с две отличия в една година.

В БНР беше радиопремиерата в национален ефир на дебютния й албум „Полет чрез музиката“, който след броени дни ще излезе на музикалния пазар. „Това е моят дебютен албум, който ще се продава на пазара и във всички дигитални онлайн платформи, така че съм много щастлива – след доста дълга и упорита работа по този проект, той вече е финализиран и е факт, благодарение на един чудесен екип“, споделя Зорница.

Записите са направени в партньорство с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Произведенията са разнообразни, но всички те – добре познати на любителите на цигулковия репертоар: Соната №3 от Брамс, „Поема“ от Шосон, „Мазурка“ от Дворжак, „Сантиментален валс“ от Чайковски, „Хоро“ от Владигеров и др.

Зорница има късмета да направи първите си стъпки и после да расте в музиката под крилото на своята майка – уважаваната педагожка Благородна Танева. След завършването на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София тя заминава за Мадрид, където се обучава в елитното Висше училище за музика „Кралица София“. От самата кралица българката получава наградата за най-добър ученик в класа на проф. Захар Брон през 2014 г. По-късно завършва и Нов български университет при проф. Марио Хосен, на когото за определен период е и асистент.

Огромна е колекцията й с награди от конкурси у нас и по света. Като носител на Гран при от конкурса „Музиката и земята“ цигуларката прави дебюта си в емисията „Франс Мюзик“ на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси. А като победител в конкурса „Суна Кан“ в Анкара, Турция, е поканена за солист на Филхармонията на Измир. В България е солирала на повечето симфонични и камерни оркестри.

error: