Филмът на „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов получи голямата награда за пълнометражен филм на 37-ото издание на фестивала „Златна роза“ във Варна.

Заглавието, което през юли бе отличено и с „Кристален глобус“ на фестивала в Карлови Вари, получи още две награди. Едната бе за мъжка роля за изпълненията на Иван Бърнев и Иван Савов, а другата – за сценария на Петър Вълчанов, Кристина Грозева и Дечо Таралежков.

Също три награди взе и най-новият филм на Стефан Командарев „В кръг“, който тръгва по кината от 8 ноември. Едната бе изборът на публиката, другата – на град Варна, а третата – за женска роля на Ирини Жамбонас. Актрисата бе отличена за изпълнението си и на фестивала в Сараево през август тази година.

Международното жури за пълнометражен филм с председател режисьора Милко Лазаров избра за дебютен пълнометражен филм „Котка в стената“ на Весела Казакова и Мина Милева. Специални награди за дебют получиха и филмите „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Лошо момиче“ на Мариан Вълев.

За работата си зад камерата бе награден операторът на „Сестра“ Веселин Христов. Филмът на режисьора Светла Цоцоркова, който преди броени дни направи премиерата си на фестивала Сан Себастиан, взе и наградата на Съюза на българските филмови дейци.

Драго Шолев пък взе отличието за най-добър режисьор за своя филм „Прасето“, който получи и специалната награда на журито. Сред късометражните заглавия голямата награда взе „Нина“ на Христо Симеонов, а специален диплом получи „Дом“ на режисьора Димитър Кутманов.

error: