Исторически музикален инструмент ще звучи в Зала „България“. На виолончело, създадено през 1730 г. от знаменития майстор Антонио Страдивариус, ще свири изгряващата френско-белгийска звезда Камий Тома. С този инструмент тя ще изпълни концерт на Роберт Шуман под ръководството на маестро Найден Тодоров на 15 октомври.

Преди три година Камий стана първият виолончелист от повече от 40 години, който подписва ексклузивен договор с лейбъла на Deutsche Grammophon. Сред наградите, с които е отличена, е тази за изгряваща звезда на френските Victoires de la musique classique през 2014 г. Същата година е обявена за талант на годината от на Европейския съюз за радио и телевизия.

Виолончелото, с което ще свири, е дадено на Тома за период от една година от музикалната фондация „Нипон“. То е минало през ръцете на някои от най-талантливите изпълнители на 19-ти и 20-и век. През 1934 г. е продадено на Емануел Фойерман, който го използва за много концерти и записи. След това става известно като виолончелото „Фойерман“.

„Това е едно от най-красивите виолончела в света. За мен е голяма гордост и съм благодарна, че имам възможност да свиря на него. По време на изолацията бях сама с този инструмент и никой не можеше да му се наслаждава освен съседите ми“, споделя Камий.

„Трудно ми е да опиша усещането да свириш с него. Магическо е. Това виолончело наистина сякаш има душа. Звукът е изключително чист и дълбок, силен, но мек. Виолончелото е много красиво, то е произведение на изкуството. Когато свиря на него, сякаш чувам всички велики музиканти, които са го държали в ръцете си“, допълва тя.

Фамилия Страдивари е останала в историята с изработените цигулки, но те са създали известен брой виоли и виолончела. Около 650 от инструментите са запазени до днес, а близо 60 от тях са виолончело.

error: