Националната художествена галерия представя изложбата „Никола Танев. На път“ по случай 130-годишнината от рождението на големия български художник. Експозицията може да бъде разгледана до 28 март.

Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин Петров, изложбата маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания – към родното, домашното: добре познатото и винаги различното.

За приблизително четиридесет години Танев обикаля значителна част от Европа и стига до периферията на Ориента. Преброжда и цяла България, а докато пътува наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми. Изложбата бе подготвена и подредена през декември 2020, но поради епидемичната ситуация се представя на публиката едва сега, в началото на 2021.

Националната галерия разполага с около 250 живописни платна на Никола Танев, но на фона на неговите над 15 хиляди творби и 55 изложби, частта все пак е малка.

error: