Изкуството – достъпно навсякъде и за всички. Това е мисията на Крум Багелски, който е сред най-известните артисти в Европа, които правят публични стенописи. Историята му – от мияч на чинии до най-големите лондонски галерии. В момента твори върху кулата в Дряново, по проект трябва да стане един от най-големите исторически стенописи.

„Аз живея извън България от 10 години и винаги ме е шашкал фактът, че хората в Западна Европа не знаят абсолютно нищо за България. Когато не знаеш нищо за едно място, ти обикновено не го уважаваш, защото мислиш, че нищо не се случва там. Обикновено приемат българите като необразовани, некултурни и това нещо винаги ме е дразнело и това е една от главните идеи, защо искахме да го направим този стенопис“, споделя Багелски.

Името на Крум е много по-известно във Великобритания, отколкото в България. Преди едно десетилетие той заминава за Лондон, за да стане художник. И успява. Вече е имал изложби в част от най-популярните галерии в британската столица. Всяка година участва в различни арт фестивали. Преобразява голяма част от лондонските улици, а името му се нарежда сред тези на най-известните улични художници в Европа.

Днес Кром се е върнал в България, за да вдъхнови други млади хора, които в момента са в началото на неговия път. Така създава проекта „Rural Murrals“ или на български „Стенописи в дивото“.

През лятото води в България 14 художници от цял свят и преобразява едно изоставено училище в село Мухово в първата в света галерия на открито за стенописи.

Повече за историята и проектите на Крум в материала на „Би Ти Ви“ за предаването „Тази събота и неделя“.

error: