За 18-и пореден път „София филм фест“ набира заглавия за конкурса си за български късометражни филми. Крайният срок за участие е 21 декември 2019 г., а през годините през конкурса са преминали режисьори като Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Борис Десподов, Павел Веснаков.

По този начин ще бъдат избрани 12 филма, които ще се състезават за наградата за български късометражен филм на 24-ото издание на „София филм фест“, което ще продължи от 12 до 22 март 2020 г. Условието е заглавията да са заснети след 1 януари 2019 г., тяхното българско финансиране да е над 50%, а времетраенето им да е до 30 минути.

В конкурса могат да участват игрални, документални, анимационни и експериментални филми, като няма ограничение за техния жанр. Всички заглавия, които съдържат форми на насилие, расизъм, етнически и религиозни провокации, както и порнографско съдържание, ще бъдат дисквалифицирани.

12-те селектирани филма ще бъдат обявени през януари 2020 г., а победителят ще бъде излъчен от международното жури на „София филм фест“, което все още не е обявено. Наградата е на стойност 9500 евро (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от „Доли медиа студио“ и ще бъде връчена на режисьора на филма победител.

error: