Четири български заглавия са включени в програмата на предстоящия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs. Събитието се открива на 27 септември в Дома на киното с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила“ на режисьора Пламен Симеонов. Sofia Biting Docs ще продължи до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Какви са тези хора, облечени в бели дрехи, които наричат „бели братя“, какво правят, какво е учението, което следват и кой е техният учител Петър Дънов? Камерата проследява едно от най-значимите събития за братството – лятната духовна школа край Рилските езера. Ще получите искрените отговори на хора, които всяка година през август се изкачват на Рила, за да вземат участие в това духовно тайнство.

С много музика и красиви природни гледки, ще изпитате хармоничното въздействие на величествената природа на Рила планина, преоткривайки едно, все още малко познато, автентично българско учение за духовно усъвършенстване.

На 1 октомври в Дома на киното ще бъде дългоочакваната премиера на „Пясък в чекмедже“ на режисьорката Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като „Местата, които трябва да посетим, преди да умрем“ и предлага оригинална класация с топ дестинации.

На 28 септември в Дома на киното Sofia Biting Docs ще предложи два български късометражни филма, които ще провокират сетивата на зрителите и ще покажат, че комбинацията от море и панел не винаги е пагубна: „Море на вятъра“ на режисьорите Стоил Димитров и Борислав Камилов и „Портрет на един панелен блок“ на Веселин Зографов.

error: