Всеки ден около 750 000 души минават през главната зала на Гранд Сентръл Терминал в Ню Йорк, за да се качат на влак или метро, да посетят магазините и ресторантите или да се снимат на мраморните стълби. Малцина от тях обаче познават историята и тайните на гарата.

През 90-те години на миналия век сградата бе възстановена до предишното си величие. Високият 23 метра таван е украсен с 2500 звезди и 12 съзведия. Твърди се, че там е най-дълбокото мазе в Манхатън и че гарата разполага с най-много платформи в света – 44.

Нюйоркчани обаче ценят други неща – барът за стриди, “джазовото” фоайе и обществения тенис корт на четвъртия етаж. В центъра на голямата зала часовник с четири опалени циферблата показва точното време. Той е оценяван на 20 милиона долара. Таблата, показващи отпътуващите влакова, са настроени с една минута назад с цел пътниците, разсеяни в разглеждане на забележителностите, да успеят да хванат влака си.

Първият терминал е построен през 1871 от магната Корнелиус Вандербилт. Той обаче не просъществува толкова дълго, тъй като парните локомотиви са забранени след голяма катастрофа през 1902 г. Започват планове за изграждането на нова гара за електрически влакове. Новия Гранд Сентръл Терминал официално отваря врати на 2 февруари 1913 г. Повече от 150 000 души присъстват на откриването.

През годините около сградата започват да израстват небостъргачи и кварталът бързо се развива. През 1947 г. повече от 65 милиона хора са пътували през гарата. 50-те години времената на дълги пътувания с влак са отминали. Във времето след Втората световна война повечето пътуващи предпочитат да се движат с кола или със самолет.

С покачване на стойността на недвижимите имоти в Манхатън започва да се говори за събаряне на сградата и построяване на офис сграда на нейно място. Тогава се намесва новосъздадената в Ню Йорк комисия по опазване на забележителностите. Собственикът “Пен Сентръл” прави опит да започне проекта, той е блокиран и следва дело, което продължава 10 години и стига до Върховния съд. В крайна сметка сградата е опазена.

През 1994 г. започва операция по реставрирането на гарата, която е възстановена до блясъка от 1913 г. Гранд Сентръл пази малко от историята и великолепието на стария Ню Йорк в средата на модерния Манхатън.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=99buqSVBuOo“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

error: