Тази година се навършват 120 години от рождението му. По този повод издателство „Изток – Запад“ събра 400 негови карикатури в луксозен том, озаглавен „Не се наказва вината, а куражът“.

Творчеството му е своеобразна история на България, на ключови събития у нас и по света. Карикатуристът е хирург, а не бръснар. Работата му е да лекува, а не да разкрасява. Всеки предпочита да види един грозен, но жив човек, отколкото мъртва красавица. По време на Царска България, както и по време на социализма, той е бил постоянно следен от службите като опозиция и класов враг.

„Винаги бях в опозиция… Бях карикатурист и журналист. Друго не можех, друго не биваше да бъда. Такъв бях нужен, такъв станах. У нас куражът винаги се е свързвал с въпроса за политическия кураж. Оттук настъпва тази парализация, скованост. Става дума за творчески кураж – не е кураж да се обявиш срещу този или онзи, да проявяваш бабаитлък. Осмиваните в карикатурата придобиват нещо, което не биха имали никога в живота. Лишавайки ме да ги нарисувам, те се лишават от самоличност. Засегнатите от карикатурата знаят, че това е истината, затова и наказват куража, че си я показал. Надявали са се, че хората няма да я разберат. Това е то силата на истината… Хуморът е абсолютна свобода. Той обезвредява престъпника“, пише Бешков.

error: