Една от най-обичаните български поетеси Мария Донева има нова стихосбирка, наречена „Книга за нас”. Тя излезе от печат на 23 декември и вече е по книжарниците.

„Аз мисля, че който я поиска, като и прочете заглавието и моментално ще я усвои и тя ще стане за него и за този, който е до него. Искам да правя неща, които събират хората, които утешават и показват колко сме си ценни и важни. Това ми се иска да правя. Книгите да са лепило, което събира хора с еднакви интереси, с еднакви чувства… да се разпознаваме като свои“, сподели поетесата пред БНР.

„Стихотворенията човек обикновено си ги чете наум, а и човек често се чувства сам, ама си мисля, че поезията, и въобще изкуството, е точно за това – да ти покаже, че дори когато си сам, не си сам. Има много други хора, които са сами, просто ти не си ги срещнал, за да спрете да сте сами.

Всъщност целият живот е едно пулсиране между сам и заедно, между ден и нощ, между пролет и есен… То не е лошо, човек не трябва да се бори със себе си, затова че е сам, и да наказва себе си, затова че е тъжен. Трябва да се отдаде на чувството, да го изживее, и да мине на следващото“, допълни тя.

Първата книга на Мария Донева излиза през 1998 година, а оттогава досега е автор на повече от 15 заглавия: „Очи за красотата“, „Сбогом на читателя“, „Празнината между нас“ (Охрид), „Има страшно“, „50 години старозагорско куклено изкуство“, „Прикоткване на смисъла“, „Меко слънце“, „Магазин за обли камъчета“, „Перце от дим“, „Заекът и неговата мечта“, „Шепа лъскави череши“, „Чисти стихотворения“, „Тя се наслаждава на дъжда“, „Любовта идва“, „Как спрях да крада“, „Щастливи времена“, „Животните“, „Книга за нас”.

error: