Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, който допринесе за изтичане на класифицирани документи, е написал мемоари. Книгата със заглавие „Постоянен запис“ ще се появи на пазара на 17 септември и ще бъде публикувана едновременно в 20 страни, в това число САЩ, Германия и Великобритания.

В нея Сноудън ще опише ролята си в събирането на метаданни и ще разкаже за кризата на съвестта, която го е накарала да открадне секретните документи през 2013 г. и да ги сподели с журналисти.

От шест години бившият шпионин живее в Москва под защитата на руските тайни служби. 36-годишният мъж предизвика шок преди 6 години, когато направи разкрития за дейността на Агенцията за национална сигурност на родината си.

Случаят на Сноудън предизвика международен скандал и по историята беше направен документален, а след това и игрален филм. Документалният Citizenfour получи „Оскар“, а игралният Snowden бе режисиран от Оливър Стоун и също бе доста успешен. Излезе и книга от неговия съмишленик, независимият журналист Глен Грийнуолд.

error: