Люксембург официално стана първата страна, в която общественият транспорт е безплатен. Надеждата на властите е, че повече хора ще се качат на влаковете. Това ще облекчи трафика и ще намали замърсяването.

За да направи преходът към обществен транспорт пълен, в следващите 8 години ще се вложат близо 4 милиарда евро в усъвършенстване на линиите. Автоматите за билети постепенно ще бъдат изтеглени, но на гарите ще останат пунктове за билети за международни пътувания и за първа класа за влака в Люксембург (единственото изключение от безплатните билети).

Безплатният превоз, определян като важна социална мярка, ще спестява на 40% от домакинствата (т.е. тези, които използват обществения транспорт) средно по 300 евро годишно. Мярката е част и от плана за мобилност, целящ да намали задръстванията във Великото херцогство, където преобладаващо превозно средство са автомобилите.

Критици на идеята отбелязват, че тя всъщност не е безплатна, защото парите идват от бюджета, който се формира от данъците на хората. Освен това за десетки хиляди хора, които живеят във Франция, Белгия и Германия, но работят в Люксембург, общественият транспорт не е вариант.

error: