Професор Христо Пимпирев отново ще бъде ръководител на българската експедиция до Антарктида, но заради забраната за пътуване на хора над 60-годишна възраст, той ще води полярниците ни онлайн. Новата експедиция ще се отправи към Антарктида на 12 януари и ще се състои от шестима души.

„Съобразно с новите реалности на пандемията, се налага и аз да ръководя експедицията дистанционно, обясни пред БНТ проф. Пимпирев. – На базата и в Антарктида ще си има ръководител на базата – Йордан Тодоров. Едно от хубавите неща, които се случи по време на миналата експедиция е, че там вече има интернет със сателитна връзка и всеки ден ще има връзка с хората, които са там.“

29-ата българска антарктическа експедиция ще се осъществява в условията на световната пандемия от коронавируса и затова всички 30 държави от цял свят, които имат национални антарктически програми, както и нашите антарктици, ще трябва да се съобразяват с епидемичната обстановка в страните, през които ще преминават, за да достигнат до Антарктида. Това е най-далечният континент на Земята, а българската база се намира в западната част на Антарктида, на остров Ливингстън.

Тази година в първата група на българската антарктическа експедиция ще има шестима полярници, основно логистици, които ще трябва да проверят в какво състояние е българската полярна база, която функционира само през астралното лято на Антарктида – от ноември до април. През останалото време – там е лютата полярна зима и полярната нощ, и затова може да се очакват всякакви повреди на българската база – по къщите, както и по оборудването. Затова е задължително в първата група на експедицията ни да има механици и електроинженери, които веднага да отстранят повредите по сградите на българската база.

Българските полярници работят по 12 научни проекта на Антарктида, открити са вече и няколко нови геоложки видове за науката – от акваторията на Южния океан.

error: