През 19-ти век алкохолът е смятан за опасна субстанция с капацитет за разрушение на обществото. Събитията в Лондон на 17 октомври 1814 г. само потвърждават тези притеснения.

Пивоварната Horse Show е специализирана в производството на портър (тип бира). Във въпросния ден служителят Джордж Крик забелязва пукнатина в огромните цистерни, въпреки че не вижда някаква близка опасност.

В повредената цистерна обаче се натрупва налягане, която води до избухване. Силата е толкова голяма, че и съседната цистерна избухва. Резултатът е вълна от бира висока над 4 метра, която съдържа 1 милион литри.

Цунамито от тъмния ейл излиза от пивоварната и тръгва по улиците на града. То се движи с такава сила, че събаря стени, наводнява мазета и убива хора. Осем човека загиват, като сред тях са жени и деца.

Последици има и при почистването. Според слухове мнозина умират от алкохолно натравяне, след като се възползват от морето от бира, разлято по улиците.

Случилото е повод за пазителите на мората и част от вестниците да обявят, че не само пиенето е опасно, но и производството на алкохол.

error: