Сборникът „Хроники на едно течно общество“ от Умберто Еко е лебедовата песен на непрежалимия ерудит, философ, прозорлив мислител и завладяващ разказвач на истории с неизчерпаемо чувство за хумор.

Изданието на „Колибри“ включва над 170 есета, които са публикувани между 2000 и 2015-а в емблематичната рубрика „Бустина ди Минерва“, която Еко списва във вестник „Еспресо“ от 1985-а.

Есетата са посветени на това, че обществото ни е много лабилно и има повсеместна криза – криза на държавността, криза на идеологията и в това течно време човек трябва да намери своите устои.

Върху злободневието и актуалността той гради своите размисли, понякога странни и стряскащи, друг път иронични и забавни, ала неизменно нестандартни и оригинални. И така съставя същинска енциклопедия на историческите корени, настоящето и бъдното на съвременния свят във всичките му измерения – политическо, идеологическо, социално, технологично, медийно, конспиративно, митотворческо, културно, духовно, верско, екзистенциално…

„Кризата започна с разцвета на химикалката. С тази техника беше изгубено желанието да се пише добре. Химикалката уби душата, стила, индивидуалността. Краснописът стана безсмислен. Би било хубаво, ако майките изпращаха децата си на училище и за да се научат на хубав почерк, да развият психомоториката си. Само че кой все още има надежда за днешния свят, та да се надява и на това?“, пише Еко.

error: