Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе, с едва 550 жители. Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело изучава повече от дванадесет години. Пандемията от COVID-19 му дава възможност да изпробва уменията си.

„Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите“, обясни Фратанжело.

Банкнотите „Дукати“ се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди „Дукати“ в техните местни магазини. На всеки две седмици магазините връщат дукати на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Пет дукати се равняват на 5 евро. Банкнотите се печатат на хартия с воден знак, която след това се ламинира, за да може да се дезинфекцира.

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти дукати на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4000 дукати.

error: